REKLAMA
MCC, Centrum Medyczne MCC

Likopen – cenna substancja w profilaktyce nowotworowej

Badania wykazały, że likopen obecny w pomidorach jest antyoksydantem, który może chronić przed rakiem prostaty, piersi, jelita grubego czy endometrium.

Z kolei jedno z brazylijskich badań wykazało, że likopen nie tylko chroni przed nowotworami, ale może również zabijać komórki rakowe u chorych na raka prostaty.

Czym jest likopen?

Likopen jest karotenoidem o silnych właściwościach przeciwutleniających i kumuluje się w dużych stężeniach w tkance prostaty” – piszą badacze w artykule „The Epidemiology of Prostate Cancer”.

Naukowcy dodają, że skuteczność likopenu w zapobieganiu raka prostaty została potwierdzona wieloma badaniami. Korzystny wpływ tego antyoksydantu obserwujemy w przypadku spożywania pomidorów przetworzonych z uwagi na lepszą biodostępność likopenu.

Zgodnie z badaniami przeprowadzonymi na grupie aż 79 tys. mężczyzn, wystarczą dwie-trzy porcje pomidorów poddanych obróbce cieplnej, by zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka prostaty nawet o 40-50 proc.

Likopen cenny nie tylko dla mężczyzn

Badania potwierdzają, że przetwory z pomidorów służą nie tylko mężczyznom. Likopen może chronić przed zachorowaniem także na nowotwory kobiece: raka endometrium, czy raka piersi. Włoskie badanie skupiające się na obserwacji pacjentów z różnymi typami nowotworów ujawniło, że likopen może hamować rozwój m.in. raka żołądka, okrężnicy i jamy ustnej.

Nie tylko pomidory

Likopen należy do karotenoidów – roślinnych związków, których działanie hamuje rozwój wolnych rodników i przyczynia się do nowotworzenia w komórkach. Likopen wpływa pozytywnie na poziom cholesterolu we krwi, dzięki czemu może zapobiegać zawałom czy udarom mózgu.

Warto o tym pamiętać, sięgając po dojrzewające w słońcu pomidory. Warto je spożywać nie tylko surowe, w sałatkach i na kanapce, ale także w postaci zup, przecierów, sosów i soków. W nich bowiem likopen znajduje się w formie bardziej skoncentrowanej. Badanie, które ukazało się w „Journal of Agriculture and Food Chemistry” wskazuje, że w pomidorach ugotowanych zawartość likopenu może być nawet o 50 proc. wyższa niż w surowych pomidorach.

Ten roślinny barwnik obecny jest nie tylko w pomidorach. Okazuje się, że innymi źródłami likopenu są: grejpfrut, papaja czy arbuz. W tym ostatnim zawartość tego antyoksydantu jest nawet o 40 proc. wyższa niż w surowych pomidorach.

Źródło: portalabczdrowie.pl

Skip to content