Badania opublikowane w piśmie „Cancer” wskazują na związek między spożywanie dużych ilości żywności pochodzenia roślinnego a lepszym zdrowiem seksualnym. Wcześniejsze badania wskazywały, że dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko rozwoju choroby. Wiązały też ubogą w produkty pochodzenia zwierzęcego dietę z niższym ryzykiem dysfunkcji seksualnych. Jednak do tej pory nie było badań, które by podpowiadały jak taka dieta może wspierać osoby z rakiem prostaty.
Zespół badaczy z NYU Grossman School of Medicine i Harvard T.H. Chan School of Public Health przeanalizował dane dotyczące ponad 3500 mężczyzn chorych na nowotwór prostaty. Chorzy zaproszeni do badania co cztery lata wypełniali ankietę dotyczącą rodzaju i proporcji spożywanej żywności. Co dwa lata oceniano częstotliwość nietrzymania moczu, trudności w utrzymaniu erekcji, problemy z jelitami, energią i nastrojem. Większość (ponad 83 proc.) pacjentów była leczona na raka prostaty. Wszyscy objęci obecnym badaniem mieli wczesne formy choroby, które nie rozprzestrzeniły się jeszcze na inne narządy. Zespół badawczy brał też pod uwagę masę ciała, aktywność fizyczną i wiele innych czynników, które mogą mieć wpływ na jakość życia.
Badania wskazały na związek między spożywanie dużych ilości żywności pochodzenia roślinnego a lepszym zdrowiem seksualnym. Pacjentów podzielono na pięć grup (kwintyli) na podstawie proporcji pokarmów roślinnych i zwierzęcych, których spożycie deklarowali. Grupa, który spożywała najwięcej pokarmów pochodzenia roślinnego uzyskała od 8 do 11 proc. lepsze wyniki w pomiarach funkcji seksualnych w porównaniu z grupą, która spożywała najmniej. Nawet o 14 proc. lepsze były wyniki, jeśli chodzi o funkcjonowanie układu moczowego. Odnotowano mniej przypadków nietrzymania moczu, niedrożności i podrażnień. O 13 proc. lepsze okazały się wyniki w zakresie zdrowia hormonalnego wśród osób z najwyższego kwintyla diety roślinnej w porównaniu z najniższym.
Odkrycia te dają nadzieję osobom poszukującym sposobów na poprawę jakości życia po przejściu operacji, radioterapii i innych terapii raka prostaty. Dodanie większej ilości owoców i warzyw do diety przy jednoczesnej redukcji mięsa i nabiału to prosty krok, jaki mogą podjąć wszyscy pacjenci po operacji. Spożywanie dużych ilości jakiejkolwiek żywności pochodzenia roślinnego wiąże się z lepszym zdrowiem seksualnym, zdrowiem układu moczowego i witalnością. Jest to niezależne od czynników demograficznych, różnic w stylu życia czy historii innych problemów zdrowotnych, takich jak cukrzyca.
Wyniki te uzupełniają długą listę korzyści zdrowotnych i środowiskowych wynikających ze spożywania większej ilości roślin i mniejszej liczby produktów pochodzenia zwierzęcego. Kwestionują także historyczne błędne przekonanie, że jedzenie mięsa poprawia funkcje seksualne u mężczyzn – w rzeczywistości jest odwrotnie.
Źródło: Puls Medycyny